Ben je van plan om te gaan investeren? Dan is het zoeken van de juiste broker van groot belang. Welke broker goed bij jou past, ligt helemaal aan jouw beleggingsstrategie. Per broker verschilt het weer wat de mogelijkheden zijn, welke aandelen je kan kopen/verkopen en wat de kosten van een online broker zijn. 

Nederland heeft verschillende brokers. Hieronder vind je verschillende tips die je kunnen helpen bij het vinden van een online broker in Nederland. 

Tip 1: Kijk naar het aanbod van de online broker

Wanneer je begint met beleggen is het slim om te kijken waarin je wilt gaan beleggen. Elke broker heeft weer verschillende opties. Zo kan je bijvoorbeeld bij De Giro gratis beleggen in een hele hoop ETF’s en bij BINCK beleg je zonder transactiekosten. Iedere broker heeft zijn eigen voor- en nadelen. Je kan alle brokers vergelijken en op basis daarvan een keuze maken voor jezelf. Het is hierbij belangrijk dat je goed kijkt naar wat bij jou past. Vind je het niet erg om transactiekosten te maken of vind je het juist niet erg om maandelijks te moeten betalen waarbij je ook extra advies krijgt? Dit zijn persoonlijke voorkeuren die je zelf moet onderzoeken en ontdekken. 

Tip 2: Wat zijn de mogelijkheden van de broker?

Wat voor mogelijkheden biedt een bepaalde broker? Hoe gebruiksvriendelijk is de broker en wat voor functies heeft het allemaal. Voordat je kiest voor een online broker is het slim om dit eerst uit te zoeken. Wanneer je een broker op het oog hebt, zoek dan uit wat het allemaal kan m.b.t. financiële gegevens, analyses etc. Vervolgens wil is het verstandig om te kijken in welke aandelen en ETF’s je kan investeren via de broker. Het aanbod per broker verschilt namelijk. 

Opzoek naar een overzicht van alle brokers in Nederland? Die vind je hier.

Tip 3: Kosten van een broker

Elke broker rekent verschillende kosten. Denk bijvoorbeeld aan transactiekosten of aan commissie per aandeel. Servicekosten kunnen ook voorkomen, maar tegenwoordig bieden online brokers gratis service aan. Vaak betaal je alleen nog maar voor het verhandelen van aandelen. Wanneer je extra en meer service wilt, worden er vaak wel extra kosten in rekening gebracht. Denk dus hierbij ook goed na wat bij jou past. Daarnaast heb je te maken met valuta kosten. Valutakosten komen kijken wanneer je aandelen verhandelt op een buitenlandse beurs. Daarnaast komen er ook nog overige kosten om de hoek kijken. Denk bijvoorbeeld aan: kosten op dividenduitkering, kosten bij uitoefening van opties en kosten voor in- en uitboekingen.

Tip 4: Betrouwbaarheid van de broker

Bij het plaatsen van een order is een snelle uitvoering natuurlijk belangrijk. De meeste grote brokers doen dit, maar het is altijd slim om hier even naar te kijken. Als je snel een bepaalde investering wilt kopen of verkopen, is het niet fijn wanneer de broker de order niet direct uitvoert. Daarom is het verstandig om de betrouwbaarheid van broker-software te onderzoeken en te vergelijken. 

Tip 5: Gebruiksvriendelijkheid

De gebruiksvriendelijkheid van een broker wordt steeds belangrijker. Het is namelijk niet altijd vanzelfsprekend dat je broker makkelijk te gebruiken is. Gelukkig passen broker zich hier steeds beter op aan en kan je bij veel brokers ook via een app aandelen verhandelen. Let erop dat dit nog niet bij elke broker mogelijk is. Wil je gemakkelijk aandelen verhandelen, ook als je even geen laptop bij de hand hebt? Kies dan voor een broker die zowel een webversie heeft als een app. 

Ook wil je natuurlijk dat al je transacties, portfolio, en alle in- en uitboekingen makkelijk te vinden zijn in een overzicht. 

Bovenstaande tips helpen je om een broker te vinden die echt bij jou past. Hopelijk heb je een beter beeld gekregen waar je op moet letten, en kan jij binnenkort al je eerste aandelen kopen.